Web Analytics Made Easy - Statcounter

صراط:  «ناظم حکمت»، شاعر آزادی خواه و نمایشنامه نویس چیره دست ترکیه‌ای در نامه‌ای به همسر محبوبش توصیه می‌کند که تاریخ را مانند رمان بخواند، اما برای درس گرفتن از آن هنگام برخورد به پیشرفت‌های صنعتی و نکات جالب زیر آن‌ها خط کشیده و دوباره مرورشان کند.   به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، در این مطلب به پنج واقعیت جذاب تاریخی اشاره می‌کنیم که حتما توسط همسر ناظم حکمت هم زیر آن‌ها خط کشیده می‌شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

۱. اولین طرح پیشنهادی سفر فضایی

اگر کتاب «تاریخ حقیقی» لوسیان را به خاطر داستان‌وار و هجوآمیز بودن کنار بگذاریم شاید عنوان نخستین فرد مصمم برای سفر فضایی به یک انگلیسی تعلق بگیرد.

«جان ویلکینز»، نویسنده، متکلم و فیلسوف طبیعی انگلیسی که داماد تنها رییس جمهور تاریخ بریتانیا هم به شمار می‌رود، حدود ۴ قرن پیش در دو کتاب جداگانه به بررسی امکان توسعه «ارابه‌های پرنده» برای سفر به کره ماه پرداخته است.

مردم آن زمان بر این باور بودند که ماه هم مثل کره زمین مسکونی است. در فاصله چند صد سال تا تولد اولین ماشین تاریخ، ذهن کنجکاو و پرسشگر جان به دنبال برقراری ارتباط با این افراد و داد و ستد با آن‌ها بود. جان ویلکینز فکر می‌کرد که نیروی مغناطیسی زمین مردم را به سمت خود می‌کشد، اما با رسیدن به ارتفاع ۳۲ کیلومتری می‌توان از بند آن رها شد و با برافراشتن بادبان یا حرکت مستقیم به سمت فضای خارج از جو روان شد.

شاید فکر کنید پس تامین اکسیژن در فضا چه می‌شود؟ خب از نظر ویلکینز در این مورد هیچ مشکلی وجود ندارد، چون مسافران فضا به سرعت به هوای خالصی که فرشته‌ها از بهره‌مند بودند، عادت می‌کردند.

جان ویلکنیز آنقدر مشتاق رفتن به ماه بود که از یکی از اعضای انجمن سلطنتی به نام «رابرت هوگ» خواست در پیاده سازی طرح ارابه پرنده به او کمک کند. چند سال بعد و با افزایش دانش آن‌ها درباره خلا فیلسوف انگلیسی دریافت که سفر به فضا پیچیده‌تر از آن چیزی است که فکر می‌کرد.

پس از بازگشت سلطنت طلبان به قدرت، ویلکینز نه تنها به خاطر ارتباط نزدیک با رییس جمهور وقت از کار برکنار شد بلکه در آتش سوزی بزرگ لندن کتابخانه و تمام ابزار‌های علمی‌اش را هم از دست داد.

۲. سونامی شیره در بوستون

ملاس شیره‌ای غلیظ، تیره و چسبناک است که پس از استحصال قند از چغندر یا نیشکر باقی می‌ماند. این شیره قبلا در تانکر‌های غول پیکر ذخیره شده و برای تهیه الکل، سرکه و علوفه از آن استفاده می‌شد؛ با این حال افزایش غیرمنتظره دما و رشد تحرک مولکول‌های آن در یک تانکر باعث تراژدی تاریخی در آمریکا شد.

پانزدهم ژانویه ۱۹۹۱ یک تانکر غول پیکر که حاوی دو و نیم میلیون گالن ملاس بود، با صدایی مهیب در شمال بوستون منفجر شد. این تانکر ۹۰ فوتی ۵۰ متر بالاتر از سطح خیابان نصب شده بود و پس از انفجار تاریخی تمامی محتویات آن ظرف چند ثانیه بر سر بوستون بارید و سیلی عظیم به راه افتاد.

ارتفاع موج شیره به ۵ متر رسید و با سرعت ۶۰ کیلومتر بر ساعت در خیابان‌ها به راه افتاد. این موج بر سر راهش خانه‌های بسیاری از ریشه درآورد، خودرو‌ها و اسب‌ها را در خود فرو برد و ۲۱ کشته و ۱۵۰ زخمی بر جای گذاشت.

به گفته شاهدان عینی افرادی که از آن جان سالم به در برده بودند، شبیه تافی سیب به نظر می‌رسیدند. پاکسازی محله‌ها چندین هفته زمان برد، اما محلی‌ها تا یک دهه بعد هم از استشمام بوی شیره در آب گلایه می‌کردند.

۳. طالع بینی قاتل سریالی

«کاملا رایگان؛ طالع بینی شخصی شما در ده صفحه»؛ این متن تبلیغی است که در ۱۶ آپریل ۱۹۶۸ در روزنامه‌های فرانسوی منتشر شده بود. تنها کاری که آگهی دهنده از مردم می‌خواست این بود که نام، آدرس، تاریخ و مکان تولدشان را به آدرس خاصی ارسال کنند تا طالع بینی سفارشی و شخصیت شناسی بر اساس تاریخ تولد کامل برایشان تهیه شود.

پس از ارسال طالع بینی تعداد زیادی از شرکت کنندگان از آن ابراز رضایت کردند تا جایی که ۹۴ درصد نامه‌هایی که در جواب طالع بینی ارسال شده بود از تطابق آن با زندگی واقعی افراد حکایت داشت. این درحالی بود که برای همه افراد یک طالع بینی مشابه ارسال شده بود.

فرد پشت پرده این آزمایش روانشناسی به نام «میشل گوکلن» بود که با پرداخت پول به یک ستاره شناس از وی خواسته بود نمودار اخترشناسی و تفسیر آن را برای فردی ناشناس تهیه کند. ستاره شناس شخصیت وی را اخلاق مدار، خوش مشرب و فداکار عنوان کرد، اما تاریخ ذکر شده مربوط به «مارسل پتیو»، از بدنام‌ترین پزشکان تاریخ و قاتلی سریالی بود. وی که به قتل ۶۰ بیمار متهم بود پس از پیدا شدن بقایای بدن انسان در شومینه خانه‌اش اعدام شد.

۴. برابری حاصل عمر یک ریاضیدان با چند ثانیه از پردازش کامپیوتری

عدد پی که برابر نسبت محیط دایره به قطر آن است تاریخچه‌ای دور و دراز در حقایق تاریخی دارد. بسیاری از ریاضیدان‌ها می‌پنداشتند که این عدد در نهایت تمام شده یا به تکرار می‌افتد، اما به نظر عدد جادویی پی کماکان به لجاجت خود ادامه می‌دهد.

یکی از این ریاضیدان‌ها «ویلیام شانکس» بود که چند دهه از عمرش را به محاسبه این عدد اختصاص داد و در نهایت آن را تا ۷۰۷ رقم اعشار محاسبه کرد. تا هفت دهه بعد کسی جسارت کافی برای آزمایش روش‌های شانکس را نداشت تا اینکه فرگوسن با استفاده از ماشین حساب مکانیکی نشان داد که شانکس فقید ۱۸۰ عدد آخر را اشتباه برآورد کرده است.

در سال ۱۹۴۰ کامپیوتر انیاک تنها طی ۷۰ ساعت پی را تا ۲۰۳۷ عدد اعشار محاسبه کرد. ۱۸ سال بعد کامپیوتر IBM تنها در ۴۰ ثانیه کل کار‌هایی را که شانکس در چند دهه انجام داده بود، تکرار کرد. محققان در سال‌های گذشته پی را تا میلیارد‌ها رقم اعشار هم محاسبه کرده اند، اما هنوز الگویی تکراری در آن مشاهده نشده است.

۵. اولین مسافر پله برقی یک پا داشت

فناوری گاهی اوقات در بدو معرفی ترسناک ظاهر می‌شود. شاید شما هم افرادی را دیده باشید که برای اولین بار با کمی نگرانی از پله برقی استفاده می‌کنند. همین مساله بیش از یک قرن پیش در لندن هم تکرار شده بود.

پایتخت انگلستان دارای قدیمی‌ترین متروی دنیا است، اما در نخستین روز نصب پله برقی در مترو، مردم که تا کنون شاهد چنین چیزی نبودند، جرات سوار شدن به این پله متحرک را نداشتند. یکی دیگر از حقایق تاریخی فناوری این است که اولین داوطلب استفاده از این پله برقی یکی از کارکنان مترو بود که تنها یک پا داشت، اما برای رفع نگرانی مسافران حاضر شد چندین بار از پله برقی بالا و پایین برود.

این فرد که هریس نام داشت بعدا در پروژه نصب پله برقی «چرینگ کراس» مشارکت کرد که طی آن بقایای یک درخت باستانی کشف شد. با استفاده از چوب درخت عصایی زینتی برای هریس ساخته شد که همراه با ساعت جیبی او در موزه حمل و نقل نگهداری می‌شوند.

منبع: صراط نیوز

کلیدواژه: ناظم حکمت نمایشنامه نویس خواندن رمان صراط طالع بینی پله برقی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.seratnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صراط نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۰۵۷۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرتضی اشراقی در مراسم رونمایی از کتاب «چالش‌های تاریخی» چه گفت؟!

حجت الاسلام و المسلمین مرتضی اشراقی با تأکید بر اینکه یک مورخ باید شجاع باشد و از پروپاگاندای رسانه‌ای نترسد، اظهار داشت: تحریف امام، تحریف انقلاب و تحریف جمهوری اسلامی و تحریف اسلام ناب محمدی (ص) است. رهبر معظم انقلاب بار‌ها فرمودند که در مقابل شبیخون‌های فرهنگی دشمن باید برنامه داشت، چون آنان نیز با برنامه و هدفمند هجمه فرهنگی انجام می‌دهند. به همین دلیل ما نیز باید برنامه داشته باشیم و یکی از مهمترین کار‌هایی که ما می‌توانیم در مقابل هجمه فرهنگی دشمن انجام دهیم، «جهاد تبیین» است؛ جهاد تبیین در خصوص انقلاب، امام و دفاع مقدس.

 نوه امام خمینی با تأکید بر اینکه وظیفه همه ماست که امام را، همان امامی که فی الواقع بودند، معرفی کنیم و نگذاریم منحرفان و مخالفان نظام، امام را تحریف کنند، گفت: امروز شاخص و ملاک حقیقت اندیشه‌های امام، رهبر معظم انقلاب هستند. وی در ادامه سخنانش افزود: یکی از وظایف مهم مورخ «جهاد تبیین» است؛ تبیین حقیقت انقلاب و نظام و اینکه عده‌ای از معاندین در فضای رسانه‌ای و فضا‌های مجازی با هزینه‌های فراوان به دنبال تطهیر رژیم فاسد پهلوی هستند. این گروه به دنبال وارونه نشان دادن حقیقت هستند؛ اینجاست که باید مورخ جلوی این تحریف آشکار تاریخی را بگیرد و نگذارد استکبار رسانه‌ای به اهداف خود برسد.

حجت‌الاسلام و المسلمین مرتضی اشراقی صبح امروز در مراسم رونمایی از کتاب «چالش‌های تاریخی» با تقدیر از عباس سلیمی نمین به خاطر تألیف این کتاب، گفت: امروز با توجه به گسترش فضای رسانه‌ای و مجازی و به تبع آن، خبررسانی و انتشار اخبار در این فضا و اثرگذاری آن بر روی افکار عمومی، حقایق وقایع در بعضی از اوقات به صورت وارونه نمایش داده می‌شود و در واقع قلب حقیقت پیش می‌آید و بالتبع آن تحریف در یک واقعه رخ می‌دهد.
نوه امام خمینی (س)، با اشاره به برنامه‌ریزی معاندین انقلاب برای تحریف اندیشه‌های حضرت امام، تأکید کرد: امروزه متأسفانه شاهد آن هستیم که زندگی شخصی، سیاسی و اجتماعی حضرت امام به صورت هدفمند تحریف شده و به جامعه عرضه می‌شود. نمونه‌های بسیاری را هم در شبکه‌های مجازی و هم رسانه‌های معاند شاهد هستیم.

وی با بیان اینکه امروز بسیاری از ابعاد شخصیت حضرت امام همچنان ناشناخته است، افزود: در واقع نسل کنونی انقلاب، به خصوص نسل نوجوان و جوان، امام را به درستی نمی‌شناسند و عظمت امام را درک نکرده‌اند؛ لذا وظیفه همه ماست که امام را، همان امامی که فی الواقع بودند، معرفی کنیم و نگذاریم منحرفان و مخالفان نظام، امام را تحریف کنند. در اینجا وظیفه یک مورخ جلوگیری از تحریف چنین شخصیتی است.

اشراقی با تأکید بر اینکه یک مورخ باید شجاع باشد و از پروپاگاندای رسانه‌ای نترسد، اظهار داشت: تحریف امام، تحریف انقلاب و تحریف جمهوری اسلامی و تحریف اسلام ناب محمدی (ص) است. رهبر معظم انقلاب بار‌ها فرمودند که در مقابل شبیخون‌های فرهنگی دشمن باید برنامه داشت، چون آنان نیز با برنامه و هدفمند هجمه فرهنگی انجام می‌دهند. به همین دلیل ما نیز باید برنامه داشته باشیم و یکی از مهمترین کار‌هایی که ما می‌توانیم در مقابل هجمه فرهنگی دشمن انجام دهیم، «جهاد تبیین» است؛ جهاد تبیین در خصوص انقلاب، امام و دفاع مقدس.

وی تأکید کرد: یکی از وظایف مهم مورخ «جهاد تبیین» است؛ تبیین حقیقت انقلاب و نظام و اینکه عده‌ای از معاندین در فضای رسانه‌ای و فضا‌های مجازی با هزینه‌های فراوان به دنبال تطهیر رژیم فاسد پهلوی هستند. این گروه به دنبال وارونه نشان دادن حقیقت هستند؛ اینجاست که باید مورخ جلوی این تحریف آشکار تاریخی را بگیرد و نگذارد استکبار رسانه‌ای به اهداف خود برسد.

نوه امام خمینی (س)، یادآور شد: تا کنون چندین مستند برای تحریف انقلاب و امام توسط رسانه‌های بیگانه ساخته شده است. ما چقدر توانسته‌ایم پاسخ آنان را بدهیم؟ چقدر در جهاد تبیین موفق بوده‌ایم؟ چند مستند موفق در پاسخ به شبهه‌افکنی بیگانگان درست کرده‌ایم؟ مراقب باشیم که دشمن با برنامه به جنگ انقلاب آمده است و ما هم باید برنامه داشته باشیم.

وی با بیان اینکه وظیفه یک مورخ «تبیین حقایق» است، افزود: تاریخ‌نگاری یک هنر است و مورخ یک هنرمند که با قلمش هنر خود را به منصه ظهور می‌رساند و قلمی که جلوی تحریف را بگیرد و در جهت تبیین حقایق به نگارش در آید، «قلم مقدس» است.
اشراقی با اشاره به آیه ۷۱ سوره آل عمران، گفت: امروز دشمنان قسم خورده انقلاب برای هجوم فرهنگی به کشور، به صورت آگاهانه و هدفمند اندیشه‌های امام را تحریف می‌کنند. امروز شاخص و ملاک حقیقت اندیشه‌های حضرت امام، رهبر معظم انقلاب هستند و یک مورخ انقلابی وظیفه دارد برای جلوگیری از تحریف اندیشه‌های امام به شاخص و ملاک رجوع نماید و نگاه به کلام رهبری داشته باشد.

وی یادآور شد: امام خمینی (س) ۲۵ دی ماه ۶۷ در نامه‌ای به سید حمید روحانی نوشتند و او را مکلف به تدوین تاریخ انقلاب کردند. برای جلوگیری از تحریف تاریخ انقلاب، امام در این نامه می‌فرمایند «شما به عنوان یک مورخ باید توجه داشته باشید که عهده‌دار چه کارِ عظیمی شده‌اید. اکثر مورخین، تاریخ را آن گونه که مایلند و یا بدان گونه که دستور گرفته‌اند می‌نویسند، نه آن گونه که اتفاق افتاده است... از شما می‌خواهم هر چه می‌توانید سعی و تلاش نمایید تا هدف قیام مردم را مشخص نمایید... شما باید نشان دهید که چگونه مردم، علیه ظلم و بیداد، تحجر و واپسگرایی قیام کردند و فکر اسلام ناب محمدی (ص) را جایگزین تفکر اسلام سلطنتی، اسلام سرمایه داری، اسلام التقاط و در یک کلمه اسلام آمریکایی کردند». (صحیفه امام، جلد ۲۱، صفحه ۲۳)

نوه امام خمینی (س)، با بیان اینکه مقام معظم رهبری در مسیر حضرت امام دستور به جهاد تبیین داده‌اند، اظهار داشت: ما امروز می‌بینیم در رسانه‌های معاند، هدف اصلی قیام مردم که رسیدن به استقلال سیاسی، نظامی و اجتماعی بوده است را قلب‌گونه تفسیر می‌کنند. امروز کدام کشور مانند جمهوری اسلامی ایران است که از لحاظ سیاست خارجی و نظامی، کاملا استقلال داشته و وابسته به بلوک شرق و غرب نباشد؟! تبیین چنین مسأله‌ای وظیفه همگانی و به خصوص خواص است.

وی حضرت زینب (ع) را بزرگترین جهادگر تبیین تاریخ اسلام دانست.

اشراقی در پایان سخنان خود به مساله روز جهان اسلام، فلسطین پرداخته و گفت: تاریخ را مورخین نمی‌سازند؛ بلکه تاریخ‌سازان می‌سازند. امروز مردم مظلوم و سرافراز غزه تاریخ‌ساز یک حماسه عظیم هستند؛ حماسه پیروزی خون بر شمشیر، حق بر باطل و نور بر ظلمت؛ و بر مورخین فرض است که وقایع دردناک غزه را بدون کوچک‌ترین تحریف به رشته تحریر در آورند. مورخ یک جهادگر تبیین است و هرگز نباید از پروپاگاندای رسانه‌ای بترسد و مهمترین ویژگی یک مورخ شجاعت است و شجاعت او اثر مستقیم بر قلم او دارد.

اشراقی در پایان تأکید کرد: متأسفانه در بحث جهاد تبیین برای جلوگیری از تحریف تاریخ انقلاب در فضای مجازی مناسب عمل نکرده‌ایم و باید با برنامه‌ریزی دقیق و مدون بتوانیم این کم‌کاری را جبران کنیم.

منبع: انتخاب

tags # اخبار سیاسی سایر اخبار آیا قدرت‌های فوق‌بشری واقعیت دارند؟ چطور انسان به این قدرت‌ می‌رسد؟ بعد از فضا چه چیزی وجود دارد، جهان کجا تمام می‌شود؟! (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟ فضانوردان چگونه در فضا دستشویی می‌کنند؟ | سرنوشت مدفوع انسان در فضا چه می‌شود؟

دیگر خبرها

  • آرزوهای شیرین برای محله‌ای در دروازه تاریخ / «دروازه ری» در انتظار لباس نو
  • فیلمی از سورپرایز جالب مردم در کنسرت توسط گرشا رضایی
  • معماری آلبوم هویتی یک منطقه در تاریخ است + تصویر
  • مرتضی اشراقی در مراسم رونمایی از کتاب «چالش‌های تاریخی» چه گفت؟!
  • کتاب «چالش‌های تاریخی» رونمایی شد
  • کتاب «چالش‌های تاریخی» اثر سلیمی نمین رونمایی شد
  • برگزاری دومین همایش بین المللی تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس
  • همه تاریخ خوان باشیم و تاریخ را بدانیم
  • کتاب «چالش‌های تاریخی» اثر سلیمی نمین رونمایی شد
  • مراسم رونمایی از کتاب چالش های تاریخی